Harjoitukset ovat helppoja ja ne tehdään joko yksin, pareittain tai eri kokoisissa ryhmissä. Harjoituksia voidaan myös soveltaa ryhmän mukaan. Kannattaa aina myös korostaa harjoituksiin osallistumisen vapaaehtoisuutta, sillä se jo itsessään toimii hyvin jäänrikkojana. Draama toimii myös hyvänä oppimisen välineenä, sillä se opettaa kokemuksien kautta esimerkiksi omasta itsestä, sosiaalisista taidoista, ympäristöstä ja harjoitusten kautta opeteltavasta teemasta. Kannattaa tutustua aiheeseen mikäli kiinnostus herää, aiheesta löytyy paljon kirjallisuutta!
Tunneilla teimme aluksi draamasopimuksen, johon tarkoituksena oli kirjata ryhmän kanssa yhdessä sovitut pelisäännöt. Kun säännöistä sovitaan yhdessä, ryhmä sitoutuu paremmin noudattamaan niitä. Jokaisen ryhmän jäsenen tulisi laittaa allekirjoitus sopimukseen ja sopimusta voidaan pitää ryhmän kokoontumisten ajan esillä. Ohjaajan tehtävänä on johdatella ryhmäläisiä, jotta keskustelua herää ja sopimukseen saadaan kirjattua oleellisia asioita. Lapsilla pelisääntösopimusta voidaan alustaa tai keskustelua ja mielenkiintoa herätellä esimerkiksi jonkin tarinan avulla: Jos ryhmä lähtisi retkelle autiolle saarelle, millaiset asiat olisivat tärkeitä, jotta kaikilla olisi mukavaa. Mielikuvitus on rajana tässä!
Verryttelykävely
Tilaan laitetaan musiikkia soimaan ja ihmiset saavat vapaasti kävellä ja verrytellä hetken aikaa musiikin soidessa taustalla. Helppo tapa pitää tauko kesken muun olemisen tai aloittaa jokin yhteinen hetki.
Mokaamisharjoitus
Ryhmä kokoontuu piiriin ja yksi ryhmän jäsenistä menee piirin keskelle. Keskellä oleva osoittaa sattumanvaraisesti yhtä piirissä olevaa henkilöä ja sanoo jonkin näistä: norsu, palmu, tarzan tai gorilla. Piirissä olevan henkilön tulee tehdä sanalle määritelty liike mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Mikäli hän epäonnistuu, muut piirissä olevat taputtavat käsiään ja liikkeen tehnyt henkilö siirtyy piirin keskelle. Jos hän onnistuu, keskellä olevan henkilö osoittaa seuraavaa ja sama jatkuu niin kauan, että joku mokaa. Harjoituksen tavoitteena on osoittaa, että mokaamista ei tarvitse ryhmätilanteissa pelätä. Mokaamisharjoituksen avulla halutaan rohkaista heittäytymään ja mokaamaan - jokainen mokaa joskus!
Naru vetää
Harjoituksen tavoitteena on herätellä mielikuvia ja luoda liikettä. Ohjaaja pyytää ryhmän jäseniä asettumaan makuulteen lattialle silmät suljettuina. Ohjaaja kertoo, että naru tarttuu lattialla makaavia ihmisiä jostain tietystä kohdasta ja lähtee vetämään johonkin ohjaajan määrittelemään suuntaan, jolloin lattialla makaavien ryhmäläisten tulee liikkua narun mukana. Ohjaajan tulee kiinnittää huomiota siihen, miten omalla kerronnallaan herättää mielikuvia ja innostaa. Ohjaaja kertoo myös aina kun naru katkeaa.
Katsekontaktihippa
Aluksi valitaan parit ja päätetään kumpi pareista yrittää saada katsekontaktin toiseen ja kumpi välttelee katsekontaktia. Ohjaaja kertoo, kun vuoro vaihtuu. Harjoitus on hauska, mutta samalla näyttää myös sen, kuinka vaativaa on yrittää vältellä katsekontaktia. Harjoitus auttaa myös tutustumaan ja olisi hyvä jos parit olisivat vähemmän tuttuja toisilleen. Näissä helpoissa pari- ja ryhmäharjoituksissa olisi muutenkin tärkeää, että parit ja ryhmät vaihtuisivat harjoitusten välillä, eikä aina valittaisi sitä tutuinta ihmistä ryhmässä. Näin kaikilla olisi mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ryhmässä.
Vakooja
Myös tässä harjoituksessa valitaan pari - pari ei vain saa aluksi tietää sitä. Paria on tarkoitus vakoilla tilassa niin, ettei pariksi valittu henkilö huomaa vakoilua. Ohjaaja voi painottaa, että parin tulee olla mahdollisimman tuntematon, sillä tuttua henkilöä ei ole järkeä vakoilla. Lopuksi ohjaaja kehoittaa ottamaan parista kiinni, jolloin tilaan syntyy tiivis ryhmä. Myös vakooja -harjoitus on oivallinen uusien ihmisten ryhmäytymiseen.
Väri ja liike
Harjoitus toteutetaan aluksi yksin silmät suljettuina. Ohjaaja sanoo värejä ja jokaisesta väristä on tarkoitus keksiä jokin liike, joka saa olla millainen vain. Kun ohjaaja on sanonut värit, valitaan parit. Parien tehtävänä on vuorotellen arvata väri toisen liikkeestä. Harjoitus auttaa luomaan mielikuvia ja heittäytymään.
Äänimaailmat
Ryhmissä toteutettava draamaharjoitus, joka madaltaa kynnystä esiintyä. Ohjaaja voi antaa ryhmille valmiit maisemat tai ryhmät voivat itse päättää maiseman esimerkiksi harrastusten pohjalta, jolloin ryhmänjäsenet voivat keskustella ja tutustua toisiinsa. Äänimaisemat luodaan jakamalla roolit ryhmän jäsenten välillä, tavoitteena on tehdä mahdollisimman paljon maiseman mukaisia ääniä. Harjoituksessa ei saa käyttää puhetta, vaan äänten on tultava omasta kehosta. Ryhmä esittää äänimaisemansa muulle ryhmälle ja yleisö on esityksen ajan silmät suljettuina. Esiintymistä ei tarvitse pelätä, koska esiintyminen tapahtuu ryhmässä ja yleisö ei näe esiintymistä. Harjoitus opettaa ryhmälle myös kuuntelemista.
Still -kuvat
Viimeisenä tunneilla teimme pienryhmittäin Still-kuvia. Ohjaaja voi miettiä valmiiksi jonkin teeman, jonka pohjalta ryhmät ideoivat pienen esityksen Still -kuvien avulla. Still -kuvilla voidaan kuvittaa tarinoita ja ne toimivat myös hyvinä johdantoina ja keskustelujen herättäjinä jotakin aihetta lähestyttäessä. Yleisö voi esimerkiksi arvata mitä Still-kuvien avulla luotu tarina esittää ja kohtauksille voidaan yhdessä keksiä nimi. Kun kaikki ryhmät ovat esittäneet Still-kuvat, voidaan miettiä mikä on ollut ohjaajan keksimä teema. Jotta Still-kuvaesityksiä on helpompaa seurata, kuvien välillä silmät kannattaa sulkea.
Tässä koottuna nämä meidän tunneilla käymät harjoitukset. :) Harjoituksia voi soveltaa tilanteen ja ryhmän mukaan, esimerkiksi lapsiryhmille harjoituksia voidaan kuvittaa tarinoiden avulla vielä lisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti