torstai 20. huhtikuuta 2017

Musiikki osallistavana menetelmänä

Opintojaksoomme kuului kaksi neljän tunnin musiikkikertaa ja koska musiikki on aina ollut lähellä sydäntäni, odotin kovasti näitä tunteja. Kun mainitaan musiikki osallistavana menetelmänä, ainakin minulle tulee heti mieleen yhdessä soittaminen tai laulaminen. Opintojakson musiikintunnit kuitenkin osoittivat, että musiikki voi osallistaa myös monella muulla tavalla.

Musiikkia lähestyttiin tunneilla rytmin ja liikkeen kautta, hieman erilaisesta näkökulmasta kuin perinteisillä musiikin tunneilla. Rytmiä ja liikettä voi soveltaa todella monella tavalla riippuen asiakasryhmästä. Rytmin mukaan tehty liike ei vaadi taitoa osata soittaa tai laulaa, ja rytmin ja liikkeen avulla toteutettuja harjoituksia voi mukauttaa esimerkiksi asiakkaan kehonhallinnan tai voimavarojen mukaan. Esimerkiksi yksinkertaiset rytmi-liikeharjoitukset kuten käsien taputtelu ja jalkojen tömistely voivat sopia muistisairaille vanhuksille tai jokin tietty pieni liike voi sopia muutoin liikuntarajoitteiselle. Ja ryhmässä tehdyt harjoitukset ovat hauskoja myös lasten ja nuorten kanssa. Musiikki tarjoaa jokaiselle jotakin. Harjoitusten tarkoituksena on kehittää motoriikkaa, sosiaalisia- ja kognitiivisia- sekä emotionaalisia- taitoja. Mitä vaativampia harjoitukset ovat, sitä enemmän niissä tarvitaan muistia, kehonhallintaa ja keskittymistä.

Musiikin elementtejä ovat sävel, tempo, rytmi, dynamiikka, harmonia, muotorakenne ja sointiväri. Tunneilla käydyissä harjoituksissa hyödynnettiin näistä rytmiä, tempoa ja muotorakennetta, mutta periaatteessa mitä tahansa näistä elementeistä voisi käyttää riippuen ryhmän taidoista. Listaan tähän loppuun esimerkkejä rytmiharjoituksista, joita kävimme läpi. :) Harjoituksia pystyy soveltamaan todella vapaasti.

Kuten jo omasta kokemuksesta voi sanoa, harjoitukset eivät ole useinkaan hauskoja pakotettuina. Vapaaehtoisuutta kannattaa painottaa myös näitä harjoitteita käytettäessä, sillä osallistujilla saattaa olla takana pahojakin esiintymispelkoja tai traumoja.

Rytmiharjoitus
Istutaan piirissä lattialla ja yksi osallistujista antaa haluamansa tempon naputtaen samaan rytmiin kädellä lattiaa, jonka jälkeen muut tulevat liikkeeseen mukaan. Tempo pysyy kokoajan samana.

Rytmien vaihtelut
Vaihdellaan rytmiä tempon pysyessä samana. Myös liikkeet voivat vaihdella ja mukaan voidaan ottaa käsien lisäksi koko keho. Samassa rytmissä voidaan liikuttaa käsien lisäksi myös jalkoja.

Kolmeen laskeminen parin kanssa
Parit laskevat vuorotellen kolmeen tempon säilyessä samana. Kolmeen ei tarvitse laskea ääneen, vaan numeron kohdalla voi olla jokin liike, esimerkiksi 1=käsien taputus, 2=sanotaan ääneen kaksi ja 3=jalalla tömäytys. Eli toinen pareista taputtaa ensin käsillä, jonka jälkeen toinen pari sanoo kaksi ja käsiä taputtanut pari tömäyttää jalkaa, jonka jälkeen vuoro vaihtuu numeroiden mukaisesti, eli äsken kakkosena ollut pari taputtaa käsillä ja homma jatkuu. :) Rytmi voi myös nopeutua, jolloin vaativuus lisääntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti